Claudicatio intermittens (etalagebenen)

Wat is Claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens is een vaatziekte in de benen en staat ook wel bekend als Etalagebenen. Mensen met etalagebenen hebben pijnlijke benen tijdens het lopen. Dit resulteert in dat er steeds stilgestaan moet worden om de pijn weg te laten trekken.

De oorzaak hiervan is perifeer arterieel vaatlijden (PAV). De slagaderen in de benen zijn vernauwd waardoor er te weinig zuurstof naar de spieren wordt vervoerd. De vernauwing komt door slagaderverkalking waardoor er verdikkingen (plaques) in de slagaderen plaatsvinden. Het komt veelal voor als ouderdomsziekte maar kan versterkt worden door een aantal factoren zoals: roken, te hoog cholesterol, te weinig lichaamsbeweging en diabetes mellitus.

De behandeling bij claudicatio intermittens bestaat uit gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding. De klachten die direct het gevolg zijn van de claudicatio zullen hierdoor aangepakt worden. Door looptraining worden de kleinere bloedvaten beter gebruikt, waardoor de doorbloeding naar de spieren toe verbetert.

Ook verbetert de conditie evenals de kwaliteit van leven. De bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed zal dalen en in het geval van suikerziekte zal dit beter te reguleren zijn. Het belangrijkste doel van het traject is de patiƫnt leren om zelfstandig te gaan trainen/bewegen en dit ook buiten de praktijk vol te kunnen houden.

Afspraak maken