Diabetes oftewel suikerziekte is een stofwisselingsziekte waarbij de bloedsuikerspiegel niet op peil blijft. Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt door de alvleesklier. Bij diabetes maakt het lichaam geen of niet genoeg insuline of reageert het lichaam niet goed op de insuline, waardoor er klachten ontstaan. Dit komt omdat er te veel glucose (suiker) werkeloos in het bloed zit en de cellen te weinig glucose als brandstof hebben.
Diabetes
Diabetes en bewegen
Bewegen is zeer effectief bij diabetes patiënten. Het vermindert de insulinebehoefte en je bloedglucose waarden gaan omlaag. Daarnaast verkleint het de kans op ziekten, die diabetespatiënten vaak treffen, zoals nieraandoeningen, oogafwijkingen en een hartinfarct.
Diabetes type 1
Er zijn 2 hoofdsoorten diabetes, namelijk type 1 en type 2. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam (de alvleesklier) zelf geen insuline meer aan. Hierdoor kan de glucose niet in de cellen komen. De hoeveelheid glucose in het bloed (de bloedglucosewaarde) wordt dan te hoog.
Diabetes type 2
Diabetes type 2 heeft verschillende oorzaken. Het lichaam maakt te weinig insuline aan of de alvleesklier maakt wel voldoende insuline aan, maar deze kan zijn werk niet goed doen. In beide gevallen komt er te weinig glucose in de cellen en blijft er dus te veel glucose in het bloed achter.
Trainingsprogramma
Onder begeleiding van een fysiotherapeut kunt u deelnemen aan het trainingsprogramma. De training is in een groep van maximaal 4 deelnemers. Een training duurt 30-60 minuten per keer. Tijdens de trainingen wordt er een persoonlijk trainingsschema gemaakt en zijn de oefeningen gericht op het verbeteren van het uithoudingsvermogen, spierkracht, lenigheid en coördinatie.