Triggerpointmassage

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints worden ook wel spierknopen genoemd. Een triggerpoint is een kleine, lokale verkramping in de spier. Door deze verkramping hopen afvalstoffen zich op deze plek op. Men kan meerdere triggerpoints in eenzelfde spier hebben, maar men kan op hetzelfde moment ook meerdere triggerpoints in verschillende spieren hebben.

Van buitenaf zijn deze triggerpoints voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Door druk ervaar je de herkenbare pijn en kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam.

Oorzaken van triggerpoints:

Overbelasting van spieren door: het herhaaldelijk uitvoeren van een zelfde beweging het langdurig statisch aanspannen (bijv het zitten met opgetrokken schouders), kortdurende zware inspanning (zwaar tillen, sporten, in de tuin werken), verkeerde houding, stress, lichamelijke kenmerken (beenlengteverschil, bekkenscheefstand, platvoeten, zwakke spieren, hypermobiele gewrichten). Plotselinge schokken, valpartijen, botsingen en operaties Injectie in een spier.

Behandeling:

De triggerpointmassage zal gericht zijn op het inactiveren van de triggerpoints, waardoor de strakke spierstrengen, die verantwoordelijk zijn voor de toegenomen spierspanning, worden losgemaakt. De pijn zal hierdoor afnemen. Ook de lengte van de spier moet weer genormaliseerd worden, dit gebeurd door middel van spierrekkingen.

Indien nodig kan de massage behandeling worden aangevuld met dry needling behandeling.

Afspraak maken